Checklist voor scheidsrechters

Zorg dat je op tijd in de zaal bent (half uur voor aanvang van de wedstrijd).
Meld je bij de wedstrijdleiding. Informeer eventueel hoe hoog het net moet hangen en om hoeveel sets er worden gespeeld.

Bij de zaalwacht ligt een scheidsrechters polo. Die moet je dragen. Er ligt ook een tablet, wedstrijdbal, wedstrijdbriefje. Die heb je nodig bij de wedstrijd. Neem de tablet een wedstrijdbriefje en een wedstrijdbal mee naar het veld. Controleer of het DWF is ingevuld door de teams. Als dit nog niet is gedaan, dan vragen of ze dat direct willen doen.

Controleer of de spelerskaarten van alle spelers aanwezig zijn en vink deze aan op de tablet (zie uitleg Handleiding DWF ‘Resultaat invoeren) Zodra beide teams aan het warmlopen zijn ga je met de coach of anders de aanvoerder de spelerskaarten controleren. (Foto’s kijken.) Je vult de aanwezige rugnummers in op het wedstrijdbriefje.

Als een speler geen spelerskaart heeft moet die persoon zich identificeren door middel van een geldig legitimatiebewijs. Voor die persoon vermeld je dan in het DWF de naam en geboortedatum in het vakje ‘opmerkingen’.

Vul onder ‘Officials van deze wedstrijd’ jouw naam in bij scheidsrechter en de naam van de teller. Voordat de wedstrijd begint druk je op de knop resultaat later invoeren.

Check of de teller weet hoe het wedstrijdbriefje ingevuld moet worden. Controleer de nethoogte en kijk of de antennes goed boven de lijn hangen. Als dit niet in orde is, kun je de coach/ aanvoerder/ster van Volco vragen het net goed te hangen.

Ga ruim op tijd tossen. 13à14 minuten voor aanvang. De bezoekers mogen eerst een optie kiezen; Serveren of veldkeuze. Het thuisspelende team krijgt de overgebleven optie.
Na het tossen laat je de ploegen inslaan/serveren (3×3 minuten.)

Na het inslaan neem je de wedstrijdbal mee en ga je op de stoel staan. Je mag ook de teller de bal aan de serverende ploeg laten geven als beide teams klaar staan.

Fluit duidelijke hoorbaar en geef met duidelijke hand-of armgebaren aan wat je bedoelt.

Aan het eind van de set (gekruiste armen) laat je de teams naar de achterlijn gaan en geef je het teken dat ze naar de andere kant kunnen lopen.  2,5 minuten na afloop van de set fluit je de teams weer het veld in.

Na de vierde set (en bij de stand 2-2) klim je van de stoel af en gaat onder de stoel opnieuw tossen. Nu heeft de thuisploeg de eerste keuze.

Na de laatste set klim je de scheidsrechtersstoel af. Controleer samen met de aanvoerders de ingevoerde gegevens (eindstand, uitgekomen spelers en straffen), Als alles klopt geef je akkoord onderaan het resultaatscherm. Je krijgt de melding dat het succesvol is verzonden.

Je brengt de tablet het wedstrijdbriefje en de wedstrijdbal weer terug naar de zaalwacht en daar geef je ook je scheidsrechters polo af voor de was. Hier krijg je je consumptiebonnetje.

DWF voor scheidsrechters. Bij Volco gebruiken wij uitsluitend de optie “Resultaat invoeren”.
Klik op het plaatje voor de handleiding voor scheidsrechters.

Tag:>> Nethoogtes, Velden, Leeftijden en Wisselreglement